Ben je veilig op je werk? Verleners van eerste hulp op de werkplek, de BHV-er

Heb je je ooit afgevraagd of je veilig bent op je werk? Weet jij hoe je moet handelen in een levensbedreigende situatie? Weet je wanneer je het recht hebt om te stoppen met je werk? Weet je eigenlijk hoe je moet reageren als je collega gewond raakt? Deze en vele andere vragen moet je jezelf stellen voordat je begint met je werk.
Om goed voor je eigen veiligheid te kunnen zorgen, moet je voldoende kennis bezitten.
Het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst en het verkrijgen van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet de belangrijkste elementen om uw eigen veiligheid op de werkplek te waarborgen. De Nederlandse Arbeidswetgeving legt de werkgever de verplichting op om een beroepstraining te verzorgen die, naast een praktische toelichting op de uit te voeren taken, ook tot doel heeft veiligingsprocedures te bespreken.

Wat is belangrijk om te weten om jouw veiligheid te verbeteren?

Allereerst moet u uw rechten kennen. De Nederlandse wet op de Arbeidsomstandigheden garandeert u het recht om te stoppen met het werk, wanneer u in gevaar bent. U bent verplicht om uw werkgever direct op de hoogte te stellen.
Bovendien moet u op de hoogte zijn van de BHV-verzamelplaats, de vluchtroute(-s) en waar zich op uw werkplek de blusapparatuur bevindt. Bovendien dient u te weten wie verantwoordelijk is voor het verlenen van eerste hulp.

De BHV-er is verantwoordelijk voor eerste hulp op de werkplek

Als u getuige bent van een ongeval of iemand op de werkplek gewond vindt, kunt u dat niet negeren. U dient in dit geval direct in actie te komen. Allereerst dient u de juiste persoon te informeren over het ongeval. Elk bedrijf heeft zijn eigen calamiteitenplan, dat nauwkeurig de stappen beschrijft om noodsituaties te bestrijden. Op grote bouwplaatsen en raffinaderijen vindt u tevens noodtelefoons.

 

BHV-training

Personen die een BHV-training hebben ondergaan, zijn op de werkplek verantwoordelijk voor: eerste hulp, initiële bestrijding bij brand en het uitvoeren van een evacuatieplan. Dit is een zeer verantwoordelijke functie, daarom is een goede voorbereiding en zijn duidelijke instructies voor deze medewerkers noodzakelijk. De BHV-training duurt 1-2 dagen en wordt afgesloten met een examen om de opgedane kennis te toetsen. Het behaalde diploma is 1-2 jaar geldig vanaf de datum van afgifte.
In ons centrum organiseren we regelmatig BHV-trainingen in verschillende talen. Het trainingsprogramma wordt telkens aangepast aan de branche, het soort werk en mogelijke gevaren.