Volgens de Nederlandse wet is elk bedrijf dat werknemers tewerkstelt, verplicht om een risicoanalyse uit te voeren en een actieplan op te stellen dat gericht is op het wegnemen van potentiële gezondheidsrisico’s.

Deze risico’s variëren echter afhankelijk van het bedrijfsprofiel. Het Steunpunt RI&E kwam met hulp bij het opstellen van een goed plan en de scholing van werkgevers en werknemers door een instrument voor de Nederlandse arbeidsmarkt te creëren. Daarnaast is het ook de moeite waard om de OiRA-sites (Online interactieve Risico Analyse) te bekijken waar we andere toepassingen van risicobeoordelingshulpmiddelen kunnen vinden.

Risicobeoordeling is een van de elementen van VCA training.Analizy ryzyka online, online risk assestemnt

Risicobeoordelingsinstrumenten – waar en hoe ze te gebruiken

Online risicoanalyse tools zijn gratis beschikbaar op de websites van het Steunpunt RI&E. Voor het gebruik van de geselecteerde hulpprogramma’s moet u een gebruikersaccount aanmaken en u aanmelden.

Deze account is gratis. U kunt tools in vele talen vinden op de OiRA-website.

Beschikbare risicobeoordelings tools

Elke werkgever kan gebruik maken van de algemene lijst van risicobeoordelingen (beschikbaar in het Nederlands). Voor een geselecteerde sector kunt u een meer grondige risicobeoordeling uitvoeren, door een checklist in te vullen die is gewijd aan deze specifieke sector. Tools zijn beschikbaar in de sectoren:

 • Algemene instrumenten RI & E
 • Bouw en constructie
 • Detailhandel en wholesale verkoop
 • Service
 • Hospitality, recreatie, sport, toerisme
 • Industrie
 • Landbouw en veeteelt
 • Onderwijs en cultuur
 • Overheid
 • Transport en opslag
 • Zorg en sociale zorg
Agenda cursussen VCA

VCA CURSUSSEN EN EXAMENS

Online aanmelden voor de cursus met examen of voor alleen het VCA-examen.

Wij bieden mogelijkheden voor georganiseerde groepen en bedrijven:

* Deelname aan de geselecteerde cursus

* Organisatie van de cursus op de gekozen tijd en plaats

Risicobeoordelingsproces met online tools

Wanneer u met een online tool werkt, doorloopt u de secties:

 • Inventarisatie en evaluatie (audit vragen en risicobeoordeling)
 • Plan om geïdentificeerde Risico’s te elimineren
 • Verslag

Inventaris-en evaluatieproces

Na het aanmaken van een account en inloggen (indien vereist) beantwoordt de gebruiker vragen over veiligheid en gezondheid op het arbeidsgebied. Om de situatie op het werk te helpen beoordelen en het beste antwoord te geven op elke vraag, wordt de ondersteunende informatie toegevoegd.

Voorbeelden van vragen en hulp:

“In de zomer is de temperatuur op het werk aangenaam”

Omdat “plezierig” een subjectief concept is, biedt de testinformatie om het beste antwoord te helpen evalueren.

“Een hogere temperatuur is nodig bij administratief werk dan in het geval van lichamelijke inspanning. Voor het werken met lichamelijke activiteiten is het aangenaam tot temperatuur tot 20 ° C. De meeste mensen ervaren de temperatuur tussen 19 ° C en 23 ° C aangenaam tijdens administratief werk.

Evaluatie

Als het antwoord op deze vraag “Nee” is wordt na het beantwoorden van alle vragen, dit weergegeven in het gedeelte ‘waarde ‘. De mate van risico moet daar worden ingevoerd. Dit kan een hoog, gemiddeld of laag risico zijn. De tool helpt dan bij het opstellen van een actieplan om de door de test geïdentificeerde gevaren weg te nemen. Hier kunnen we een beschrijving van de activiteiten, de verantwoordelijke, het budget en de begin-en einddata van correctief werk invoeren. We creëren op deze manier een actieplan en tenslotte een verslag. Bovendien kunnen mensen met een gebruikersaccount op elk moment terugkeren en de status van geselecteerde taken en de huidige mate van risico controleren op basis van eerdere antwoorden.

Kortom, het is nuttig om instrumenten te gebruiken ter ondersteuning van risicobeoordeling. Het is een snelle en gemakkelijke vorm van het creëren van een professioneel actieplan waarin de risico’s voor individuele industrieën worden gedetailleerd.