Flensmonteur, werken aan Flensverbindingen volgens Protocol

Het belang van de cursus voor Flensmonteur

Lekkages van gevaarlijke stoffen en gassen kunnen voor onveilige situaties voor de flensmonteur zelf, omwonenden en voor het milieu zorgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat apparaten en leidingen die met elkaar verbonden zijn, gas- en vloeistof dicht zijn. Dit moet op een nauwgezette manier worden uitgevoerd. In Nederland ben je dan ook verplicht om een volgens de VCA/SOG-normen gecertificeerd diploma te behalen, wanneer je werkzaam wilt zijn als flensmonteur. VCA-talen biedt deze gecertificeerde cursus aan.

De cursus ‘Werken aan Flensverbindingen volgens Protocol’ (WFPr) is bedoeld voor flensmonteurs, medewerkers die direct betrokken zijn bij de assemblage van verbindingen in de (petro)chemische industrie. Tijdens de cursus leren de deelnemers onder andere hoe zij deskundig een flensverbinding moeten (de)monteren.

Inhoud

Het trainingsprogramma wordt in overleg met de klant bepaald en is deels afhankelijk van de exacte werkzaamheden van de trainingsdeelnemers.

Wel besteedt VCA Talen in ieder geval aandacht aan situaties met betrekking tot de arbeidsveiligheid en hygiëne en ook aan technische kennis. Zo leert de deelnemer veilig en verantwoord om te gaan met het openen en lekdicht sluiten van flensverbindingen.

Tijdens het praktijkgedeelte oefenen de deelnemers onder andere met:

  • de voorbereiding van het afdichtingsoppervlak
  • het werken met en identificeren van verschillende verbindingstypen (flenzen) en pakkingen
  • de identificatie van apparatuur en gereedschap
  • de veilige montage en demontage van verbindingen

Examen

Na het behalen van het examen, ben je een gecertificeerd flensmonteur en ontvang je een gecertificeerd diploma voor hogedrukflensverbindingen. Dit diploma is 5 jaar geldig.

Tijdsduur

VCA Talen biedt een tweedaagse cursus aan, die uit twee delen bestaat: een theoretisch gedeelte en een praktijk gedeelte. De cursus en het examen kunnen zowel in het Pools als in het Nederlands worden afgenomen.

Locaties

In het opleidingscentrum van VCA Talen worden regelmatig de training ‘Werken aan Flensverbindingen volgens Protocol’ georganiseerd.

Om u aan te melden of voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.

 2 dagen
  flensmonteurs, medewerkers die direct betrokken zijn bij de assemblage van verbindingen in de (petro)chemische industrie.
Rotterdam
uitgegeven na het behalen van het examen, certificaat geldig voor 5 jaar
Nederlands, Engels, Duits, Pools, Turks
Gratis parkeren (op VCA-locaties)
 Gratis lunch en koffie (op VCA-locaties)
apparatuur beschikbaar op VCA Talen-locaties
Noodzaak van het boeken – groep van min. 8 personen, boeken van een datum die moet worden overeengekomen met de klant
Exam – theorie en praktijk

    Cursusinformatie


    Klantgegevens

    *De voorwaarde voor het starten van de cursus is een minimale aanmelding van 8 deelnemers.