HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, oftewel gevarenanalyse en kritische controlepunten. HACCP is een voedselveiligheidssysteem en bedoeld voor bedrijven die met voedsel omgaan om te voorkomen dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt.

Het belangrijkste van het HACCP systeem is dat men zich concentreert op de controle tijdens de productie in plaats van op de controle van het eindproduct. Daarom houdt HACCP rekening met factoren zoals: juiste organisatie van het werk, veiligheid en hygiëne, naleving van de regels en principes van controle, juiste documentatie.

De training voor veiligheid van voeding is dan ook bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Ondernemingen uit de voedingsmiddelenindustrie en hun werknemers zijn verplicht om te voldoen aan bepaalde sanitaire voorschriften. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de basisprincipes van veiligheid en hygiëne.

Inhoud van de training

De verschillende onderwerpen komen in een presentatie aan bod. Daarnaast is er ruimte voor discussies. Er worden cases besproken en vragen van deelnemers worden direct beantwoord. De exacte inhoud van de training wordt in overleg met de deelnemers bepaald. Zo worden ook de gebruikte machines en apparaten afgestemd op het materiaal waar de cursisten mee werken. Wel bevat de cursus in ieder geval de volgende modules:

 • veiligheid en hygiëne op werkplekken die onder het HACCP-systeem vallen
 • persoonlijke hygiëne
 • temperatuurregeling
 • ontvangst, opslag en bereiding van producten
 • allergenen en hun effecten
 • werkruimten voorbereiden

Na het voltooien van de training is de deelnemer zich bewust van het veilig uitvoeren van werkzaamheden gerelateerd aan voedselproductie (horeca, industrie). De deelnemer vertaalt op een optimale manier theoretische kennis naar praktisch en veilig gedrag op het werk. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens algemeen aanvaarde hygiënevoorschriften op de werkplek en in overeenstemming met de HACCP-normen.

Examen

De cursus wordt afgesloten met een intern examen dat wordt afgenomen door de trainer. Na het behalen van de toets ontvangt de deelnemer een certificaat dat een jaar geldig is.

Tijdsduur

De HACCP training is een interactieve cursus van 6 uur.

Locaties

In het VCA opleidingscentrum organiseren we regelmatig HACCP cursus voor groepen werknemers. Neem gerust contact op met ons kantoor in Nijmegen.

 1 dag
 veiligheid van voeding is dan ook bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie.
Rijswijk, Nijmegen of bij klant (als het de juiste plaats en uitrusting heeft)
uitgegeven na het behalen van het examen, HACCP certificaat geldig voor 5 jaar
Nederlands, Engels, Duits, Pools, Slowaaks, Grieks, Litouws, Frans, Kroatisch, Roemeens, Hongaars, Turks, Arabisch, Spaans, Portugees, Italiaans, Bulgaars en Russisch.
Gratis parkeren (op VCA-locaties)
 Gratis lunch en koffie (op VCA-locaties)
Noodzaak van het boeken – groep van min. 8 personen, boeken van een datum die moet worden overeengekomen met de klant
Exam – theorie

  Cursusinformatie


  Klantgegevens

  *De voorwaarde voor het starten van de cursus is een minimale aanmelding van 8 deelnemers.