Veilig werken met de heftruck

Het is raadzaam om in het bezit te zijn van een dergelijk certificaat. In geval van een ongeluk moet u aan de Inspecteur van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kunnen aantonen dat u voldoende kennis hebt om:

  • Een heftruck te kunnen besturen en bedienen
  • Zorgvuldig en geconcentreerd te werken
  • Veilige werkmethoden te hanteren
  • Gevaren te herkennen

Volgens de Arbowet bent u als werkgever verplicht om te zorgen voor een gedegen vakkundige opleiding van uw werknemers. Dus geldt dat ook voor uw werknemers op de heftruck. Bovendien stelt uw verzekeringsmaatschappij een heftruckcertificaat als een verplichting.

De heftruck cursus is bestemd voor werknemers die moeten werken met een heftruck in diverse werksituaties – zowel binnen als buiten – en nog geen specifieke training over heftruckveiligheid hebben gevolgd.

De heftruck cursus is een interactieve training, waarin de aspecten van veilig werken bij en in een heftruck middels korte presentaties en discussies worden behandeld. Na het theoretische gedeelte kunnen de cursisten ter plekke in een heftruck het geleerde cursusmateriaal in praktijk brengen. Deze praktijkopdrachten worden individueel, soms in paren, in een parcours uitgevoerd en door de trainer beoordeeld.

De precieze inhoud van de heftruck cursus wordt in overleg met de cursisten of opdrachtgever vastgesteld en is deels afhankelijk van de wensen van de doelgroep.

Na afloop van de cursus is de deelnemer zich in ieder geval bewust van de gevaren van heftrucks en welke veiligheidsmaatregelen hij moet treffen. De deelnemer is in staat om verantwoord een heftruck te bedienen en hij kan de voorschriften in de praktijk naleven. In de dagelijkse werksituatie wordt hierdoor de kans op ongevallen verkleind.

Examen

De heftruck cursus wordt afgesloten met een theorietoets. Wanneer zowel de praktijkbeoordeling als de theorietoets met goed gevolg zijn afgerond, ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname aan de heftruck cursus. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Tijdsduur

De heftruck cursus bestaat uit twee dagdelen (onderverdeeld in theorie en praktijk), die doorgaans op één dag vallen.

Locaties

In het VCA Talen opleidingscentrum worden regelmatig heftrucktrainingen georganiseerd. Deze trainingen kunnen ook op verzoek van de klant op een andere locatie en tijd plaatsvinden.

Om u aan te melden of voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.

 1 dag
 voor werknemers die moeten werken met een heftruck in diverse werksituaties – zowel binnen als buiten – en nog geen specifieke training over heftruckveiligheid hebben gevolgd
Rotterdam of bij de klant (als u een geschikte locatie en uitrusting heeft)
uitgegeven na het behalen van het examen, certificaat geldig voor 5 jaar
Nederlands, Engels, Duits, Pools, Slowaaks, Grieks, Litouws, Frans, Kroatisch, Roemeens, Hongaars, Turks, Arabisch, Spaans, Portugees, Italiaans, Bulgaars en Russisch.
Gratis parkeren (op VCA-locaties)
 Gratis lunch en koffie (op VCA-locaties)
apparatuur beschikbaar op VCA Talen-locaties (klant stelt beschikbaar op locaties van de klant)
Noodzaak van het boeken – groep van min. 8 personen, boeken van een datum die moet worden overeengekomen met de klant
Examen – theorie en praktijk

    Cursusinformatie


    Klantgegevens

    *De voorwaarde voor het starten van de cursus is een minimale aanmelding van 8 deelnemers.