Het zomerseizoen is in volle gang. Ondanks het feit dat Nederland tot de landen met een gematigd klimaat behoort, komt het voor dat er een warme stroming over het land trekt en dagen met temperaturen boven de 30 graden Celsius met zich meebrengt. Werken in de open lucht, in het zomerseizoen, brengt ook het risico met zich mee van blootstelling aan UV stralen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dus, waar let je op tijdens het werken in Nederland tijdens het zomerseizoen.
Let op! Werken in de hitte ontslaat u niet van de noodzaak om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken die geschikt zijn voor de werkplek. Neem contact met ons op als u vragen hebt over VCA – veilig werken en vereiste certificaten.
Werken in de zon
Wanneer u in de open lucht werkt, bijvoorbeeld in de landbouw of als schilder, bouwvakker of wegwerker, moet u bijzonder goed worden beschermd tegen de schadelijke effecten van zonnestraling. Meer mensen, vooral mensen met een lichte huidskleur, worden getroffen door huidkanker. UV- stralen verhogen dit risico.
Veel mensen verwarren het verhoogde risico op zonnestraling met warm weer. De kracht van de zon kan zelfs op een koele maar zonnige dag sterker zijn dan op een warme dag. Zonkracht wordt dagelijks op de KNMI-website gegeven. (Informatie in het Nederlands). Wanneer de kracht van de zon 7 of meer is, is het verstandig om op die dag extra zonbeschermingsmaatregelen te gebruiken.
Wijze van bescherming tegen zonnestraling
Als je jezelf wilt beschermen tegen de schadelijke effecten van Uv-stralen, is het de moeite waard om een paar eenvoudige maar effectieve methoden te gebruiken:
- verplaats, indien mogelijk, het werk naar een schaduwrijke plek;
- draag kleding die beschermt tegen Uv-stralen (niet elk materiaal blokkeert schadelijke straling) en zonnebrillen;
- gebruik crèmes met een filter;
- vermijd in ieder geval het werken in de zon tussen 12 en 15 uur, wanneer de zon op zin sterkst is;
- draag, ondanks warme dagen, kleding met lange mouwen en een lange broek.
Het wordt ook aanbevolen om de huid te controleren op veranderingen, zoals onregelmatige vlekken. In het geval van de minste twijfel wordt aanbevolen om contact op te nemen met een arts om vermoedelijke huidkanker te elimineren
Werken in de hitte
Dit jaar zijn verschillende dagen geregistreerd met hoge temperaturen van meer dan 30 graden. Het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft richtlijnen voor veilig en gezond werken in de hitte en de zon:
- ventilatie gebruiken om hete lucht te verdrijven;
- gebruik van zonnebrandcrème;
- het vermijden of verminderen van intense fysieke inspanning of het uitstellen in de loop van de tijd;
- kortere werktijd en extra pauzes in het werk (pauzes in koelcellen);
- schakel indien mogelijk warmte-genererende apparaten uit;
- luchtige en droge kleding dragen, bij voorkeur gemaakt van katoen;
- zorgen voor voldoende hydratatie – veel vloeistoffen drinken (zonder alcohol);
- ervoor zorgen dat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft, men verliest behoorlijk veel elektrolyten, bijvoorbeeld door zweten
- bescherming tegen de zonnekracht en UV waar mogelijk
Voor mensen die in de warmte werken is een app ontwikkeld, waardoor u snel advies kunt krijgen over het werkklimaat. Het bevat tips over wat u zelf kunt doen en wat een werkgever moet doen zodat het werk veilig wordt gedaan. Deze app kan worden gedownload op de FNV-website.