In industrieën zoals de petrochemie, bouw, metallurgie en andere technische vakgebieden dienen werknemers en hun leidinggevenden een geldig VCA-diploma te hebben.
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers.Kurs VOL VCA e-learning

In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat omschreven wat werkgevers en werknemers moeten doen om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Eén van de verplichtingen uit de Arbowet is dat werkgevers hun werknemers instructie en voorlichting moeten geven over veiligheid op het werk.

Verschil tussen Basis en VOL VCA?

Het Basis VCA diploma, behandelt de basis veiligheidsregels in Nederland. De training is bedoeld voor medewerkers van (onder)aannemers. Werknemers die daadwerkelijk met de praktijk bezig zijn in een risicovolle omgeving, zoals een industriegebied, een bouwterrein of werk als monteur. Een vooropleiding is niet noodzakelijk om deel te nemen aan de VCA cursus Basisveiligheid.

De VOL VCA behandelt een aantal onderwerpen die betrekking hebben op het veilig managen en organiseren van teamwerk. De VOL-cursus is een uitbreiding op de Basis met onderwerpen die betrekking hebben op de rol van de leidinggevende.

Beide cursussen behandelen kwesties die verband houden met het arbeidsrecht in Nederland, ongevallen, en de organisatie van werk met verhoogd risico, waaronder bijvoorbeeld werken op hoogte of ondergronds.

Basis &VOL VCA e-learning cursus

Door het behalen van een VCA-diploma kan je aantonen je taken en verantwoordelijkheden te kennen als het gaat om veilig en gezond werken. Hierdoor verklein je de kans op ongevallen op de werkvloer. Maar ook het ziekteverzuim gaat omlaag.

Op het VCAEDU-platform vind je de volledige Basis en VOL VCA e-cursussen met proefexamens, oftewel voorbereiding op afstand voor het officiële examen. U kunt zich voorbereiden op het online VOL VCA-examen waarbij u zélf kunt beslissen over het tempo, de tijdsduur en het tijdstip van de dag waarop je wilt studeren.

Waar kan ik de VOL VCA cursus en het examen volgen?

Als je je wilt voorbereiden op het officiële examen, kun je kiezen voor de VOL VCA e-learning of een traditionele cursus op locatie. Het VCAEDU-platform maakt leren op elk moment en op elk apparaat met internettoegang mogelijk. Het is niet nodig om extra applicaties te installeren. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de traditionele cursus, raden we aan contact op te nemen met het kantoor van VCA-Talen. Er worden regelmatig, meerdere keren per week, examens afgenomen.

Moet ik beide diploma’s hebben?

Het is niet nodig om beide diploma’s te hebben. Als je praktische werkzaamheden verricht, volstaat het diploma Basis VCA. Het VOL VCA-diploma is bedoeld voor leidinggevenden en ZZP’ers.