Je wilt slagen voor je VCA examen, zodat je snel aan de slag kunt. In de vorige blog heb je kunnen ontdekken welke leesfouten cursisten maken en waardoor je kunt zakken voor het VCA examen. Misschien herken jij jezelf in deze cursist?  Je bent zeker niet de enige.

Goed voor te bereiden op het VCA examen

Het is geen makkelijke cursus, maar met VCA Talen lukt het 98% van onze cursisten om te slagen. Je weet nu dat je de vragen goed moet lezen, open en zonder meteen in te vullen wat jij zelf ervaart en doet op je werk. Logisch nadenken volgens de Veiligheidswet is beter!

Tips voor VCA examenvragen

In de vraagstelling zitten woorden die verwijzen naar het antwoord:

Als je leest: ‘Wat is een voorbeeld van goed gedrag?’ Dan heeft het antwoord te maken met gedrag. Niet met een situatie, niet met een machine, niet met de ‘Arbo-Inspectie’, of wat dan ook. Gedrag is iets wat je doet. Je mentaliteit.

De vraag: ‘Wat is de functie van een vergunning?’, heeft te maken met de functie, dus waarom is er zoiets als een vergunning? Dan denk je natuurlijk aan ‘veiligheid’, want een vergunning hoort bij klussen met een verhoogd risico. En dat vind je weer terug in het juiste antwoord.  Zo kun je de vragen dus steeds eerst analyseren.

Zoek naar woorden als: welke factor, manier, maatregel, plichten, volgorde, fasering, etc. Ook vragen als: wat is het doel van.., wat is een taak van.., geven heel gericht aan dat het om doelen of taken gaan. En de antwoorden passen ook bij die woorden.

Vragen die gaan over het voorkomen van ongelukken, hebben een antwoord nodig dat laat zien wat het veiligste is.  Een plaat leggen op een gat in de vloer is veiliger dan het afschermen met een rood lint. Je glijdt sneller uit op een gladde voer dan over rommel die er ligt, en natuurlijk is rommel ook onveilig. Maar het is steeds zoeken naar wat het ‘ergste’ is van de gegeven voorbeelden. Denk maar eens aan de gevolgen… Een ‘eerste melding’ bij een noodsituatie is niet dat je de familie eerst gaat waarschuwen. Dat antwoord lijkt in de eerste instantie logisch, maar het is beter dat je eerst 112, de ambulance  of de brandweer belt!

Denk vanuit Veiligheid en Gezondheid!

Soms zijn de vragen heel algemeen gesteld. Kijk dan ook naar een algemeen antwoord, dat wat het beste lijkt, en veiligheid waarborgt. Verder zijn er uiteraard vragen die je gewoon moet leren, en moet weten. Veel tijd om thuis te studeren is er soms niet. Dat is jammer, want het hoort bij een goede voorbereiding op VCA examen. Ons advies is om toch even andere zaken opzij te zetten en enkele uren in het studieboek te duiken.

In de cursus worden alle vragen geanalyseerd, zoals hierboven beschreven. Het is prettig om dan al goed gestudeerd te hebben, want dan kun je je concentreren op het soort vragen en antwoorden die je kunt verwachten.

VCA Proefexamen*

Hieronder kunt u gratis VCA proefexamens vinden. De proefexamens Basisveiligheid VCA in andere talen zijn ook beschikbaar in de nieuwe stijl.

*Per 1 september 2017 gelden de nieuwe eind- en toetstermen voor alle VCA-examens.