Gevaren op werkvloer

Volgens de Arbo-wet moeten gevaren op de werkvloer eerst bij de bron bestreden worden. Is dit niet mogelijk dan moet een collectieve maatregel ingezet worden. Pas als deze twee stappen niet mogelijk zijn, worden de persoonlijke beschermingsmiddelen ingezet. PBM voorkomen geen ongevallen maar beperken de gevolgen van een ongeval.

Verantwoordelijk

Werkgever is volgens de wet verantwoordelijk voor het verstrekken van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Hij moet zorgen dat ze aanwezig zijn en dat iedereen ze kan gebruiken. Ook het geven van instructies over het gebruik van de PBM behoort tot de verantwoordelijkheid van de werkgever. In de praktijk hoort er toezicht te zijn op het juiste gebruik van de PBM door de werknemer. Want veilig werken is wel degelijk de verantwoordelijkheid van de werkgever en werknemer samen. Werknemer is verplicht de middelen juist te gebruiken en te onderhouden. En al moet de werkgever zijn werknemer attenderen op zijn verantwoordelijkheden, ook de werknemer kan een boete krijgen bij verkeerd of geen gebruik van PBM.

CE Markering

Een belangrijk aspect voor het juiste gebruik van PBM is de CE Markering. Deze markering moet aanwezig zijn op ieder middel. Deze certificering geeft aan dat het product voldoet aan de minimale gestelde Europese veiligheidseisen en dat het middel op de Europese markt verkocht mag worden. Zonder deze markering is het niet zeker dat u te maken heeft met een veilig middel en dit kan nare gevolgen hebben voor de veiligheid van medewerker. De aansprakelijkheid van een ongeval, ontstaan door het gebruik van een PBM zonder CE Markering ligt bij de werkgever.

Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten een goede draagcomfort hebben. Dit om het dragen er van te stimuleren. Veiligheidsschoenen die te krap zitten of een veiligheidshelm die niet past draagt niet bij aan veilig werken. In tegendeel: kleding en schoenen die niet goed zitten zullen uiteindelijk het risico op een ongeval kunnen vergroten. Voor een medewerker zijn PBM moet dragen is het raadzaam om de PBM door te passen om zodoende de juiste maat te bepalen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een serieus aandachtspunt voor werkgever en werknemer. Samen moeten zijn zorgdragen voor het juiste gebruik ervan.

Wij kunnen u adviseren over dit belangrijke onderwerp. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.